Home / Blogs / Biologische platte en creuses oesters uit Nederland

Biologische platte en creuses oesters uit Nederland 

Vaak denkt men bij een oester als eerste aan de Franse oesters. Eigenlijk wel bijzonder, want in ons eigen Zeeuwse Grevelingenmeer en de Oosterschelde worden al sinds 1870 door Pols- Bom het oesterambacht van generatie op generatie voortgezet. In deze 110 hectare kweekpercelen houdt men zich bezig met het produceren van biologische platte en creuses oesters. De oesters zijn verpakt en verwaterd onder strenge wekelijkse controle van SGS en HCCP-normen en MSC gecertificeerd.  


De voortplanting 

Oesters zijn hermafrodiet, dat wil zeggen dat ze tijdens het voortplantingsseizoen afwisselend een mannelijk en vrouwelijk stadium hebben.

Als het zeewater een temperatuur van 15 graden heef bereikt begint de oester zich voort te planten. De zaadcellen komen rechtstreeks in het water terecht en worden meegevoerd naar de oesters met eicellen. Eenmaal bevrucht blijven ze ongeveer 2 weken in de mantelholte van de moederschelp beschermd liggen. Ze vormen een romige massa die we oestermelk noemen. 

Als het larvenstadium bereikt is worden ze uitgestoten compleet met een schelpje en een velum (een zeiltje met trilharen) dat gebruikt wordt om te zwemmen en het allerkleinste plankton te verzamelen. De larf is 0.25 mm groot en zweeft ongeveer anderhalve week door het water. 

voortplanting oesters

Vervolgens vindt de broedval plaats. Het larfje zakt door toegenomen gewicht naar beneden en zoekt een geschikte plaats om zich vast te zetten. Omdat er bij Pols-Bom sprake is van oestercultuur helpen ze op dit gebied de natuur een handje. Ze zaaien collecteurs zoals mosselschelpen op onze percelen. Deze collecteurs zijn voor de larven zeer geschikte plaatsen waar ze graag zich aan hechten. Een volwassen oester produceert per keer ruim honderdduizend eicellen en ontelbare spermazoiden, Het gaat dan ook om miljoenen oesterbroedjes. Slechts een klein deel van de larven weet het zwevend stadium te overleven en zich te hechten. Na ongeveer een jaar op het perceel te hebben doorgebracht vissen ze de oestertjes op die dan enkele centimeters groot zijn. Ze sorteren en reinigen de oestertjes en zetten ze opnieuw uit op het meest geschikte perceel om verder op te groeien.

Consumptie rijp 

Na 3 tot 4 jaar zijn de oesters geschikt voor consumptie en worden ze overgebracht naar de oesterputten. Dit zijn unieke putten die direct in verbinding staan met de Oosterschelde. Het water in de oesterputten wordt geregeld ververst door middel van een sluizensysteem. De putten kunnen naar wens drooggezet worden en vollopen met Oosterscheldewater. De functie van deze putten is de oester vrij van zand te maken en extra bacteriologische controles uit te voeren om de kwaliteit te garanderen. In deze natte pakhuizen, die door het wisselen van getij steeds van vers zeewater worden voorzien, verblijven de oesters, totdat ze hun weg vinden naar de liefhebber. Oesters worden naar grootte ingedeeld in nummers gevolgd door nullen: 1, 2, 3, 4, 5 en 6 nullen. De allergrootsten gaan als 6/0 super of imperiaal naar de liefhebbers. Deze eten ze bij voorkeur rauw met wat verse peper en een paar druppels citroensap. 

De creuses is ook naar grootte ingedeeld. Anders dan de platte oesters zijn deze ingedeeld in nummers 1, 2 en 3. Hierbij geldt dat nummer 1 de grootste is en nummer 3 de kleinste creuses zijn. 

Omdat wij uitsluitend 100% biologische natuurlijke oesters kweken (met uitzonderling van de zomeroester, want die is vervaardigd in een laboratorium), heb je gedurende de voortplantingstijd van mei tot en met augustus kans op een oester omgeven door moedermelk. Hierdoor ziet de oester er minder aantrekkelijk uit om rauw te consumeren. Het blijft een natuurproduct en dat zorgt ervoor dat elke oester uniek is. 

Smakelijk product 

De oesters van Pol-Bom worden zoals eerder al benoemd volledig biologisch en zonder toevoegingen van algen of andere kunstmatige handelingen geteeld. Dit in tegenstelling tot onder andere de Franse oesters, die kunstmatig en door genetische wijzigingen in een laboratorium gekweekt worden. Door de verantwoordelijke kweek bij Pols-bom hebben hun oesters sinds 2015 het biologische keurmerk via Skal gekregen. Hiermee zijn zij het eerste bedrijf in oesterkweek en handel die het biologische keurmerk mogen voeren. Pols-Bom garandeert dat hun oesters 100% biologisch zijn gekweekt in hun eigen Zeeuwse kweekvelden in de Oosterschelde en op het Grevelingenmeer. Hierdoor zijn hun oesters gegarandeerd biologisch van kweek tot consument! 

Erkend biologisch product