Home / Blogs / Yellowfin tonijn

Yellowfin tonijn 

Alle tonijn behoort tot de makreelachtigen, zo ook de yellowfin tonijn. Tonijn is met zijn roodgekleurd visvlees warmbloedig. Zoals de naam al enigszins aangeeft heeft de yellowfin tonijn een lange gele buik- en rugvin. Ook kenmerkend zijn een kobaltblauwe tot zwarte rugzijde. Yellowfin tonijn is snelgroeiend en kan uitgroeien tot een groot formaat vis, waarbij bijna 200 kilo en ruim 2 meter geen uitzondering is. Deze tonijn kan met zijn kracht bij het zwemmen flinke snelheden behalen tot zo’n 80 km per uur en wel 250 meter diep. Wist je dat tonijn geen zwemblaas heeft! Dus mocht hij stoppen met zwemmen zinkt hij als een baksteen naar de bodem. Dus continu in beweging blijven is zijn enige optie. Onze yellowfin wordt gevangen in de Stille Oceaan.

Vangstgebied en vangstmethode 

De Voedsel en landbouworganisatie (FAO) heeft de visserij ingedeeld in gebieden genaamd FAO Major area’s of FAO-area’s, die allen zijn voorzien van een nummer. Deze definitie is nodig voor de statische gegevensverzameling, het beheer van de visserij en juridische doeleinden. De grenzen van de gebieden werden bepaald met inachtneming van verschillende overwegingen met raadpleging van de internationale visserijorganisaties.  

Onze yellowfin tonijn wordt gevangen in 2 gebieden nl FAO 61 en FAO 71. 

FAO 61 ligt ter hoogte van Japan tot aan Taiwan 

FAO 71 is het gebied van de Filipijnen tot aan de Solomoneilanden 

Vangstgebieden (FAO 61) Pacific Northwest en (FAO 71) Pacific Western Central zijn gebieden met warme oppervlaktetemperaturen dat wordt gekarakteriseerd als een uniek ECO systeem. 

De vis techniek die in deze vangstgebieden wordt toegepast is de Langelijnvisserij (longline visserij). Deze methode wordt gebruikt door beroepsvissers in de zeevisserij. Hierbij worden lange dunne kabels gebruikt, de zogenaamde hoofdlijn. Aan deze hoofdlijn zitten zijlijnen met haakjes en aasvis.

(Bron: www.fao.org) 

Gastronomie  

Tonijn wordt ook wel de tournedos van de zee genoemd, vanwege de populariteit en zijn rode kleur.  Verse yellowfin tonijn is stevig, helderrood van kleur en heeft een mooie glans. Laat tonijn altijd even acclimatiseren. Er mag geen paars/groene gloed op de filet achterblijven als je het portioneert en de vis mag niet plakkerig zijn. Is dat wel het geval of is de vis dof van kleur dan is de tonijn oud.  Onze yellowfin tonijn is geschikt om rauw te consumeren, grillen, bakken of te bereiden op de BBQ.

Beschikbaarheid 

Het is raadzaam om yellowfin tonijn te consumeren in de koudere periodes. 

Tijdens het voorjaar en in de zomerperiode schiet de vis kuit en is deze tonijn minder van kwaliteit. Je kunt de yellowfin tonijn het best consumeren in de periode van september tot en met april.